Симптоми на мигрена

Многу луѓе патат од мигрена. Ако често имате главоболки, но не сте сигурни дали станува збор за мигрена проверете дали имате некои од следните симптоми. Според научните истражувања бројот на жени кои страдаат од мигрена е три пати поголем за…

Која е улогата на витамините за раст и развој на фетусот

Витамините, минералите и аминокиселините се неопходни за физиолошките процеси кај секој човек, Потребите на организмот се менуваат во зависност од надворешните и внатрешните услови.  При зголемен физички или психички напори, при промена на надморската височина, промена на климата, при различни…

Што е Гилбертов синдром?

Гилбертов синдром е наследен облик на пореметување на билирубинот во крвта, односно состојба во која црниот дроб не произведува нормално ниво на билирубин. Билирубинот настанува со разложување на еритроцитите (црвените крвни зрнца). Референтните вредности на билирубинот во крвата се 6,8…

Патувајте без гадење и повраќање!

Летото е период на патување и релаксирање.Голем број од децата не можат да уживаат при патувањето до дестинацијата за одмор поради гадење и повраќање.   Нагонот на гадење и повраќање во текот на патување се јавуваат поради кинетоза или болест…

Дехидрација и прегреаност на организмот

Високите температури носат ризик од дехидрација Во текот на летото потребно е да бидете внимателни со изложување на сончеви зраци.  Неадекватното изложување на сонце може да доведе до загревање на организмот. Опасноста од прегревање е поголема доколу истовремено дојде и…

Почнавте да заборавате?- Науката има решение за тоа!

Конгитивните проблеми се јавуваат кога поединецот има проблеми со обработка на податоците. Когнитивните функции се основните предуслови за интелигенција кои ги овозможуваат менталните процеси, ги интернализираат информациите и го само-регулираат телото за да го олеснат учењето и потенцијалот за учење,…

Активниот јаглен и неговите ефекти врз здравјето

Активниот јаглен се произведува од материјали  кои се густо јаглеродни ( лушпи од кокос, дрво, јаглен, ореви и тресет) кои се активирани со користење на гасови (аргон или азот)  или хемикалии, а потоа се изложени на високи температури. Активниот јаглен…

Прва помош за стомачен вирус

Летниот период расте бројот на зболени од стомачен вирус, а на удар се децата.  Стомачниот вирус може да се јави како резултат на различни типови на вируси и бактерии. При стомачен вирус се појавува воспаление на гастроинтестиналниот тракт (стомакот и…

Десет знаци за лоша циркулација

Лошата циркулација може да предизвика многу здравствени проблеми, затоа треба да внимавате на следните симптоми кои на прв поглед не се поврзуваат со крвотокот. Лошата периферна циркулација влијае на размената на хормоните во организмот што може да предизвики проблеми со…

Емоционалната интелигенција-чекор поблиску до станување лидер

Емоционалната интелигенција е способност да ги контролирате и употребите вашите емоции во конструктивни и продуктивни цели.Таа е основа за да станете лидер и да градите квалитетни врски со луѓето околу вас. Луѓето со висока EQ имаат голема самосвест и самодоверба,…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin