Како да ја подобрите дигестијата на храната?

Правилното варење на храната е важно за организмот во спротивно никогаш нема да ги внесеме потребните хранливи материи кои ни се неопходни. Доколку системот за варење на храната не функционира нормално се развиваат различни здравствени проблеми. Причини кои го нарушуваат…

Proven Probiotic Cardiobiotic го штити здравјето на срцето

Болестите на срцето се најчеста и водечка причина за смрт во светот. Поради тоа многу е важно добро да се внимава и да се чува неговото здравје,особено во подоцнежните години на живот. Неодамнешните истражувања и студии покажаа дека пробиотиците можат…

Што е Гилбертов синдром?

Гилбертов синдром е наследен облик на пореметување на билирубинот во крвта, односно состојба во која црниот дроб не произведува нормално ниво на билирубин. Билирубинот настанува со разложување на еритроцитите (црвените крвни зрнца). Референтните вредности на билирубинот во крвата се 6,8…

ЦЕЛИЈАКИЈА

Неподносливост или интолеранција на глутен претставува патолошка состојба на организмот позната уште како Целијакија.Глутенот е белковина присутна во пченица, јачмен, ‘рж и овес како и во производите подготвени со нив.  Целијачната болест е автоимуно заболување на организмот и се одликува со…

Каква исхрана треба да консумирате доколку имате чир на желудник?

Чир на желудникот или познат како пептичен улкус претставува оштетување на гастроинтестиналната слузокожа како резултат на зголеменото лачење на хлороводородната киселина и пепсинот кои ги оштетуваат ѕидовите на желудникот или дуоденумот. ПРИЧИНИ КОИ ЈА ФАВОРИЗИРААТ ПОЈАВАТА НА ЧИР НА ЖЕЛУДНИКОТ…

Доколку се цревата воспалени , треба да се лекува стресот

Вистината е дека телото и умот се тесно поврзани. Стомакот не прави исклучок од ова правило : мозокот и цревата постојано си комуницираат. Оттаму произлегуваат и некои непријатности. Специјалистите зборуваат за цревата како за втор мозок. Споредбата не е преувеличена…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin