Уртикарија или копривна треска

Алергиите се јавуваат како реакција на некој алерген и истите можат да бидат во различна форма.Уртикаријате е алергиска реакција која се манифестира со осип по кожата на цело тело.Осипот изгледа како кожата да била во допир со билката коприва. Причините…

Алергиски Kоњуктивитис

Алергискиот коњуктивитис е воспалителна реакција на коњукивата на алергени. Најчесто овие алергии се сезонски, но има и такви реакции кои траат цела година. Околу 30% од сите коњуктиви кои се појавуваат се реакција на алергија,  околу 40 % од вкупното…

Интолеранција на лактоза кај деца:Симптоми и лекување

Лактозата е млечен шеќер , тој е единствен јагленхидрат кој се содржи во млекото. Застапеноста на лактозата е најголема во млекото додека во другите млечни производи поради ферментацијата преминува во друг облик. Откривањето на интолеранцијата на лактоза кај децата е…

НАСТИНКА ИЛИ АЛЕРГИЈА?

Кога не знаете дали станува збор за настинка или за алергија,тоа можете да го дознаете за кусо време.Настинките траат околу една недела,а алергиите можат да бидат присутни со месеци. Симптоми Во почетокот симптомите кај двете состојби се слични,меѓутоа алергиите се…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin