Зошто да користите органска козметика?

На пазарот моѓат да се најдат многу козметички производи по достапна цена, но пред да посегнете по некои од нив треба да го видете составот. Дел од козметичките производи содржат парабени, вештачки бои и парфеми. Парабените се конзераванси што имаат…

Зошто да користете органска козметика за Вашето бебе?

Кожата на новороденчињата е нежна и чувствителна на синтетичките состојки  кои се употребуваат во производство на козметичките производи. Епидермисот е многу тенок и лесно пропустлив, поради што потенцијално штетни состојки може лесно да продрат во кожата на бебето.  Конзервансите, синтетичките…

Лаванда- природен релаксатор

Лавандата е повеќегодишно растение со виолетови цветови. Стеблото е во вид на грмушка разгрането со тенки листови, цветот цути од јуни до август.Лавандата има пријатен смирувачки мирис.Има околу 300 видови на лаванда. Лавандата се користи како зачин во Франција.Во козметиката…

Маточина против главоболки и стрес

Маточината еповеќегодишно зелјесто растение со четириаголно стебло, разгрането со назабени листови.Цветовите се пршленесто распоредени, собрани по 3-6 или повеќе во пазувите на листовите.Во почетокот на цветањето се жолти,  а потоа стануваат сини.Целото растение мириса пријатно слично на лимон, посебно ако…

Матичен млеч-богатство од природата

Матичниот млеч е најскапоцениот подарок од пчелната кошница.Тој е густа непроѕирна материја со кремастобела до сивкаста боја со специфичен мирис, кисел вкус и сладок привкус која младите пчели работнички ја лачат од хипофарангеалните и мандибуларните жлезди. Матичниот млеч е мултивитамински…

Природна или органска козметика- тренд или потреба?

Органска козметика содржи природни, органски одгледани состојки со цел целосно да се избегне употреба на состојки за кои се смета дека се потенцијално штетни за луѓето, животните и за животната средина. Станува збор за природно изолирани состојки, вода и минерални…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin