Што се салвестроли?

Салвестролите се дел од имунолошкиот систем на растенијата. Постојат различни салвестроли, некои се антиоксиданти,некои се полифеноли, а некои се фитоестрогени. Консумирајќи овошје и зеленчук салвестролите стануваат дел од нашиот имунолошки систем, а нивната главна улога е уништување на малигни туморски…

Витамините се неопходни за здрав организам

Сите витамини се важни за здрав и витален организам. Витамините треба да се внесуваат преку исхраната која треба да биде билансирана и разновидна.  Денес на пазарот можат да се најдат најразлични видови на овошје и зеленчук, дури и оние кои…

Супермоќните бета-глукани!

Бета-глуканот е супермоќна состојка која прави чуда за имунолошкиот систем на човекот.Тој е полисахарид кој се наоѓа во ќелиите на некои бактерии, квацесот, алгите, лишаите и некои видови житарици(овес и јачмен). Телото не произведува бета-глукани, затоа истите треба да ги…

Витко тело без многу напор

Дебелината е проблем насекаде во светот како кај возрасната популација така и кај адолесцентите и децата.Прекумерената телесна тежина е ризик-фактор за разни болести како: срцева болест, висок крвен притисок, остеоартритис, дијабетес и хормонални пореметувања. Денеска на пазарот има голем број…

Лукот и неговите магични својства

Лукот е растение со остра арома и вкус кој се разблажува при готвењето.Лукот спаѓа во најздравите видови храна и е популарен народен лек. Лукот е употребуван како лек во многу култури во текот на илјадници години.Со текот на времето многу…

Рунолист или еделвајс

Рунолист е ретко европско планинско цвеќе, кое расте до 20 см висина.Стеблото и листовите се покриени со ситни влакненца, по боја е бело пепеласто. Листовите се силно стеснати и прицврстени на стеблото без дршки.Цути од јуни до август, цветовите наликуваат…

Serrapeptase- ензим од природата за намалување отоци

Serrapeptase е протеолитички ензим кој ги разложува протеините на помали составни делови (пептиди и аминокиселини) кои телото може да ги користи. Овој ензим доаѓа од дигресивниот систем на свилената буба кој се појавува кога бубата се ослободува од својот кожурец.Всушност микроорганизмите…

Како до фит тело за кратко време?

Сите би сакале да ја покажат својата најдобра телесна форма на плажа. Но имаме се помалку време до летувањето од соништата,  а немаме доволно време за постигнување на совршеното фит тело. Изгладнувањето и прекумереното вежбање даваат краткорочни ефекти и му…

Кокосова вода

Кокосовата вода е чиста течност која се наоѓа внатре во младите кокосови ореви.При созревањето на плодот кокосовата вода постепено се заменува со кокосово месо и воздух. Младиот кокос има многу малку месо, кое е многу меко како гел.Кокосовата вода е…

Како да го подобрете здравјето на коските, зглобовите и мускулите

Сигурно секој од нас еднаш се сретнал со незгодни болки во мускулите, коските и зглобовите. Болките во зглобовите и мускулите предизвикуваат голема непријатност и спречување во извршување на секојдневните обврски. Болките може да се појават во било кој дел од…

Follow by Email
Facebook
Facebook
WordPress Video Lightbox Plugin