Јадете интегрални житни зрна редовно за да немате дијабетес, притисок и рак

Колку од интегралните житни зрна добро ги познаваме? Во повеќето случаи во нашата кујна користиме кафеав ориз и интегрално брашно. Но, на полиците за здрава храна во продавниците има толку многу видови жито на кои забораваме или за кои знаеме ништо, па ги избегнуваме. Дознајте нешто повеќе за интегралните зрна и за нивните лековити својства. Почнете да готвите разновидно, вкусно и здраво! Во оваа листа се и растенијата што официјално не припаѓаат на семејството житни култури, но поради своите хранливи својства се многу слични на нив.

ДИНКЕЛ/КРУПНИК   (кликни)

АМАРАНТ  (кликни)

ПРОСО    (кликни)

КИНОА   

ЈАЧМЕН   

ОВЕС   

ПЧЕНКА   

’РЖ   

ХЕЉДА   

ОРИЗ   

ПЧЕНИЦА   

ПСЕВДОИНТЕГРАЛНИ ПРОИЗВОДИ  

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.